Budi Zdrav Ko Dren

Drvarski brend.  Mućeni pekmez od drenjina zaštićen oznakom porijekla. 

 

Jedini pekmez na svijetu koji se ne kuva, proizvodi i priprema porodica Sabljić u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva. Pored pekmeza tu su i sokovi, imber i 100% prirodni sok drenjine bez šećera, liker od drenjina i premium drenja. U okviru svog gazdinstva proizvodimo i crno vino Gavran, prirodne sokove od grožđa i aronije. 
 
Porodica Sabljić je 2014. godine registrovala udruženje “BUDI ZDRAV KO DREN” koje djeluje na međunarodnom nivou. Cilj udruženja je da kroz projekte jačamo domaću proizvodnju, stručnim angažmanima sa profesionalnim organizacijama. 
 
Na desetine uspješnih projekata je do sada implementirano.
Naučni rad naziva “Nutritive composition and funcionality of wild cornelian cherry fruit” zvanično potvrđen od strane svjetskog naučnog časopisa ” Jurnal of Food Processing and Preservation” US,  rezultirao je i fizičko hemijskom analizom koja je pokazala da drenjić star 200 godina ima fenomenalna svojstva. Drenjine iz Drvara su bogate antocijanima, kalijumom, magnezijumom, fosforom, mineralne materije koje imaju izuzetan uticaj na zdravlje i cjelokupan imunitet. Ispitana su i antimikrobna i protivupalna dejstva gdje je dokazano da samonikla drenjina pokazuje izuzetna oba dejstva. Impakt faktor mu je 2,19. 
 
Dobitnici smo mnogih priznanja, a istakli bi, međunarodno priznanje iz Opatije, bronzana medalja za projekt “Zaštita mućenog pekmeza od drenjina”. 
 
Proizvode možete kupiti na kućnom pragu ili online, a probati i upoznati se sa domaćinima uokviru našeg izložbenog prostora “BUDI ZDRAV KO DREN” u Drvaru. 

Više informacija o “Budi Zdrav Ko Dren” na: