Paraglajding poletišta

Paraglajding poletišta

Kada je grupa zaljubljenika u paraglajding odlučila da napravi poletište u Drvaru, nisu ni slutili da će ovaj atraktivni i nadasve ekstremni sport privući brojne takmičare. Bilo je to 2017. godine i iskusni paraglajderi bili su oduševljeni lokacijom- Kruškovac koja se nalazi iznad Titove pećine i samog grada.

Izgradnjom paraglajding poletišta Drvar počinju da posjećuju brojni svjetski piloti i instruktori. 

 

Odlično sređeno poletište i odličan teren za letenje koji je izuzetno termičan, su glavni uslov za dobro letenje. Takvi uslovi omogućili su da se iz Drvara napravi rekord BiH u dužini preleta, kada su dvojica pilota letjeli do Stoca, preletivši 201, 5 km u jednom letu.

 

Da bi se što bolje organizovala takmičenja, u martu 2020. godine osnovan je Paraglajding klub „Drvar“, čiji je predsjednik sada već iskusni pilot Marko Zarač. Do sada su organizovana dva takmičenja i to 2021. godine u disciplini prelet uz učešce 80 pilota, te 2022. godine odžan je predsvjetski kup na kojem je učestvovalo oko 60 pilota iz desetak zemalja. Takođe, sa drvarskog Poletišta Kruškovac je u saradnji sa Aero klubom iz Velike Kladuše organizovano državno prvenstvo BiH u preciznom sletanju.

 

Iako se radi o krajnje ekstremnom sportu uz maksimalno poštovanje svih pravila i propisa, paraglajding pruža izuzetno zadovoljstvo. Poletište u Drvaru spada u red vrhunskih termičnih terena, što letenje čini jednim od najljepših osjećaja. U planu je da se na samom poletištu izgrade smještajni kapaciteti čime će se omogućiti organizovanje velikih svjetskih takmičenja.

 

Trenutno su na teritoriji Drvara dva poletišta a sređuje se i treće:

  • poletište Kruškovac
  • poletište Bastaška Greda
  • poletište Korita

Foto galerija

Vidi Drvar

© sva prava zadržana

loader-image
Drvar, BA
16:47, 29 Maja, 2024
temperature icon 19°C
isprekidani oblaci
Humidity 80 %
Wind 4 Km/h
Wind Gust: 3 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 05:15
Sunset: 20:29